Mohair

Mohair kallas fibern som angoragetterna producerar. Ordet härstammar från ett arabiskt ord som betyder val/välja.

 

En vuxen get ger ungefär 7 kg mohair om året, killingen ungefär 4,5 kg sitt första år. Variationer finns både uppåt och neråt. Mohair är en stark, silkeslen och glansfull fiber som ger vackra garner och kläder. Mohair används, förutom till strumpor, till stickgarner för hand- och maskinstickning, vävgarner till sjalar och skarvs, kostym- och dräkttyger samt tyger till möbler och gardiner.  Andra användningsområden är som dockhår, tomteskägg och tillverkning av Teddybjörnar.

 

Man kan säga att mohair har ullens alla BRA egenskaper men att den dessutom är mer slitstark, glansfull, mjuk och har en bättre förmåga att dra till sig färg.

Mohair filtar sig inte lika lätt som ull, vilket gör att mohairprodukter behåller sin ”luftighet” även efter tvätt.

 

Mohairfiberns höga glans gör pälsskinnen mycket vackra.

 

Det finns naturligtvis olika mohairkvaliteter. Mohair delas in i olika kvaliteter beroende på fiberdiametern på håret. Den finaste och mjukaste mohairen får man från killingarna sk. ”kidmohair”. Förutom fiberdiametern är det viktigt att mohairen innehåller så lite kemp (hårstrån som liknar vanlig getragg) som möjligt. Kempen är sträva och hårda och går dessutom inte att färga.

Avelsarbetet går bl.a. ut på att avla fram djur utan kemp, med stora mängder finfibrig mohair.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Nordmohair AB-- Svenska mohairproducenter i samarbe
 
Lite om mohair 

 

www.nordmohair.com    order@nordmohair.com    023-770312  ansvarig för hemsidan: Anita Persson